Utbildningen genomförs i Helsingborg enligt avtal med Arbetsförmedlingen och vi har starter varje månad. Studiebesök varje måndag kl 13 på Verkstadsgatan 13 i Helsingborg!
Yrket
Behovet av att skapa en anpassad miljö för människor och produkter ökar i takt med våra krav på livskvalitet, men också i takt med högre hållbarhets- och miljökrav. Vi tar ofta det för givet, men oavsett det avser människor eller produkter så behövs kyla och värme i hela samhället. De vanligaste områdena för kylteknik är givetvis förvaring av livsmedel och andra produkter, men kylteknik används alltmer för att skapa ett bra inomhusklimat. Användningen av samma teknik för uppvärmning med hjälp av värmepumpar ökar kraftigt och utvecklas nu mot alltmer effektiva anläggningar.
Kyl- och värmepumpbranschen är alltså en framtidsbransch där anläggningarna blir alltfler och alltmer avancerade. Kraven på minskad miljöpåverkan ökar för varje år från EU- och Svenska myndigheter.
Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) säger: ”Det finns ett stort behov av personal till branschen och därför är rekryteringsarbetet en av de viktigaste frågorna för våra företag, både idag och i framtiden.”
Som kylmontör ansvarar du för montage, service och underhåll på de kyl- och värmepumpsanläggningar som idag finns i allt större mängd över hela landet. Det finns även en europeisk marknad för den som är utbildad och har certifikat.
Ett viktigt fokus i utbildningen är miljökrav och en säker hantering av s.k. växthusgaser.
Utbildningen
Utbildningen ger dig kvalificerade kunskaper inom kylteknik och angränsande områden, följande ingår:
• grundläggande ellära (Auktorisation B enl Elsäkerthetsverket) samt styr- och reglerteknik
• ritningsläsning, dimensionering, systemkunskap
• kyl- och värmeteori samt därtill kopplade praktiska laborationer
• hur man monterar, driftsätter, underhåller, felsöker och reparerar kyl- och värmepumpsanläggningar
• kyl- och lödcertifikat (Kylcertifikat kat I normalt och Lödcertifikat enl EN13585)
Vi utgår från dina erfarenheter och tidigare utbildning och tar fram en individuell studieplan för just dig.
Kravet är att du har någon slags gymnasieutbildning (fullständig eller delar av) gärna inom fastighet/VVS, el/energi, industri/fordon eller motsvarande utbildningar eller praktiska erfarenheter inom närliggande kompetensområden.
Även kunskaper från arbete generellt med högt tekniskt innehåll kan duga.
Titta gärna på Sydnytts reportage om oss:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/har-ar-utbildningen-dar-nastan-alla-far-jobb?fbclid=IwAR27Qzw4rz0MvqlGgSLhIvByco9hlFv1a__VP8XKq5bvp2tgzmlEB_F26gI
Eller på branschens film som ligger här:
https://skvp.se/yrke/bli-kyl-o-varmepumptekniker
Utbildningen startar med 3-5 veckors kartläggning för att ta reda på vad du har med dig och vilket behov av utveckling och komplettering just du har. Längden på utbildningen varierar därefter utifrån dina behov, men normala tider är 20-50 veckor inkluderande praktik på en eller flera arbetsplatser. Vi har intag varje månad för Arbetsförmedlingen, kontakta oss enligt nedan för exakta datum.
Är du intresserad?
Du kan även anmäla dig direkt till ett studiebesök här på hemsidan. Arbetsförmedlingen vill att du först gör ett studiebesök hos oss innan du lämnar in din ansökan.
Vi förmedlar kontakten med Arbetsförmedlingen och återkommer till dig. Du kan även anmäla dig till studiebesök genom epost till vår infoadress nedan. Ange namn och mobilnr vid anmälan.
Produktblad för utbildningen samt en översikt på de olika momenten finns i pdf-format här på sidan till höger under rubriken "Bilagor".
Vill du ställa frågor om utbildningen kontakta gärna oss direkt enligt nedan.
0706-472747 (Jörgen) eller 0734-211487 (Kai) eller skicka epost till